Το Vodafone Posidonia στο 2ο Posidonia Festival Rafina, μια γιορτή για την ανάδειξη της σημασίας του πολύτιμου πνεύμονα της Μεσογείου
Ομιλία του Καθηγητή Γιώργου Παπαθεοδώρου, επιστημονικού υπεύθυνου του Vodafone Posidonia, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων του φεστιβάλ
Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone για την ανάδειξη της σημασίας και τη διάσωση των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας, Vodafone Posidonia, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 2ου Posidonia Festival Rafina, της περιβαλλοντικής γιορτής που είναι αφιερωμένη στο πολύτιμο ενδημικό είδος της Μεσογείου. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε στις 24 και 25 Μαΐου από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.
Σε ομιλία του στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου (δ/ντης Oceanus-Lab), που έχει την επιστημονική επίβλεψη του Vodafone Posidonia, μίλησε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης γύρω από την Ποσειδωνία και τις ιδιαίτερα σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες της προς όφελος του περιβάλλοντος. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στο μοναδικό σε έκταση και τεχνολογία ερευνητικό έργο χαρτογράφησης του Vodafone Posidonia που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, από την ερευνητική ομάδα του Oceanus-Lab, σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου, γύρω από τα νησιά της Σύρου, της Πάρου, της Αντίπαρου, της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας, αποκαλύπτοντας εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας και σημαντικά επιστημονικά ευρήματα.
Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia ξεκίνησε το ταξίδι για την προστασία της Ποσειδωνίας, τον Σεπτέμβριο του 2023 χαρτογραφώντας στρατηγικά σημεία του Αιγαίου Πελάγους με τη χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας. Περιλαμβάνει επιπλέον μία σειρά δράσεων μεταξύ των οποίων εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας Citizen Science που θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη για το ευρύ κοινό. Στόχος της πλατφόρμας είναι ενεργή συμμετοχή του κοινού ως πολίτης-επιστήμονας αλλά και η ενημέρωσή του με δεδομένα της έρευνας. Παράλληλα, το Ίδρυμα Vodafone στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτεί την πόντιση υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου, το οποίο, με υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και τη δύναμη του Vodafone 5G Network, θα τροφοδοτεί με εικόνες και δεδομένα την πλατφόρμα Citizen Science.
Για να μάθετε περισσότερα για το Vodafone Posidonia επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Vodafone: https://www.vodafone.gr/idryma-vodafone/vodafone-posidonia.
Σχετικά με το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα
Το Ίδρυμα Vodafone με τη φράση “Connecting for Good” να συνοψίζει τη φιλοσοφία του, συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια προσφοράς και παρουσίας στην Ελλάδα και με την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται, εγκαινιάζει τον νέο πυλώνα δράσης του για το Περιβάλλον. Ο νέος πυλώνας δράσης για το Περιβάλλον προστίθεται στην πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα του Ιδρύματος στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και ενισχύει τον σκοπό για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Το Ίδρυμα Vodafone, στα 21 χρόνια δραστηριοποίησής του, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 100 φορείς και οργανισμούς, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ωφελήσει περισσότερους από 700.000 πολίτες. Τα κύρια προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone αυτή την περίοδο στην Ελλάδα είναι: το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το Generation Next, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων, τα προγράμματα Instant Network & Instant Classroom για την υποστήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων, οι ψηφιακές εφαρμογές DreamLab app για την αντιμετώπιση του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής καθώς και το Bright Sky & Panic Button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος, υλοποιεί το πρόγραμμα Vodafone Posidonia για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας και την ανάδειξη της σημασίας τους ως πνεύμονα της Μεσογείου.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Facebook - https://www.facebook.com/VodafoneFoundationGreece/
Youtube - https://www.youtube.com/channel/UCwr8dnMx6wYk5Q9I3JBf45Q
Instagram - https://www.instagram.com/vodafonefoundationgreece/?hl=en