Πρόγραμμα Vodafone Posidonia
μαζί με το Oceanus Lab του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, χαρτογραφούμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, τον πνεύμονα της Μεσογείου που παράγει πολύτιμο οξυγόνο και συμβάλλουμε στην προστασία τους.
Η ευάλωτη αυτή πηγή ζωής απειλείται καθημερινά από ανθρώπινες δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι η αγκυροβόληση.
Σε συνεργασία με τον Ναυτικο Ομιλο Ελλαδος δημιουργήσαμε μια σειρά από οδηγίες, ώστε να γνωρίσουμε την υπεύθυνη και ασφαλή αγκυροβοληση, να αναδείξουμε την αξία της για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας και να μπορουμε να συμβάλλουμε στην προστασία τους, αγκυροβολώντας υπεύθυνα.
Οδηγίες από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος
Μάθε πως μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας αγκυροβολώντας υπεύθυνα
- Επιλέγουμε την σωστή άγκυρα και τον κατάλληλο εξοπλισμό αγκυροβολίας: άγκυρα κατάλληλη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, βοηθητικές άγκυρες, στριφτάρι με ‘’μάτι’’ κλειδί για εύκολη περιστροφή της άγκυρας στον βυθό και κλειδί καδένας που επιτρέπει στο σκάφος να αλλάζει θέση χωρίς να μετακινείται η άγκυρα.
- Πριν αγκυροβολήσουμε, βεβαιωνόμαστε ότι η περιοχή δεν έχει ήδη καταγεγραμμένα λιβάδια Ποσειδωνίας και ελέγχουμε οπτικά τον πυθμένα για την απουσία τους αν πρόκειται για ρηχά νερά. Αν υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας, φροντίζουμε να τα αποφύγουμε. Ρίχνουμε άγκυρα όταν το σκάφος είναι σταματημένο σε αμμώδες σημείο ή σε άργιλο.
- Κατεβάζουμε την καδένα της άγκυρας με ελεγχόμενο τρόπο και απελευθερώνουμε επαρκές έκταμα ώστε να διεισδύσει η άγκυρα στον βυθό και να αποτρέψουμε το επιβλαβές σύρσιμό της.
- Φροντίζουμε η καδένα της άγκυρας να είναι άκαμπτη και η πλώρη να ευθυγραμμίζεται προς την κατεύθυνση της άγκυρας.
- Φεύγοντας, πρώτα μετακινούμε το σκάφος πάνω από την άγκυρα και μετά την τραβάμε κάθετα προς τα πάνω.
Αναλυτικότερες οδηγίες για υπεύθυνη και ασφαλή αγκυροβόληση